این ورزش قدمت بسیار بالایی دارد و از نظر تاریخی، از مصر باستان آغاز شده است. البته نه به این. شکلی که امروزه در مسابقات و سالنهای ورزشی دیده میشود. در. آرامگاه پادشاه مصریای که ۵۲۰۰ سال قبل از میلاد میزیسته است، سنگهای. گرد مرمری و چوبهای تراش خورده را پیدا کردهاند که به عنوان توپ و پینهای بازی بولینگ .مورد استفاده قرار میگرفته است. همچنین آلمانیها در قرن چهارم و در. مراسم مذهبی خود، به ورزش بولینگ هم مشغول میشدند و البته باور داشتند کسانی که. موفق به انداختن پینها میشوند، دارای شخصیتی خوب بوده و کسانی. هم که موفق به انداختن پینها نمیشدند، مجبور به توبه کردن بودند.
این بازی در دانمارک نیز با پرتاب توپ گرد سنگی از فاصله حدود ۲۰ متر. به سمت هدفهای سنگی که به جای پین استفاده میشد، انجام میگرفت.
بازی بولینگ در کشور بریتانیا نیز طرفداران بسیار زیادی داشت، تا. حدی که پادشاهان بریتانیا به خاطر بیش از حد فراگیر شدن این بازی در کشورشان، آن را ممنوع. کردند؛ چرا که معتقد بودند مردم وقت زیادی را صرف این بازی میکنند. همچنین. این بازی در آمریکا نیز بسیار محبوب بود و بهترین بولینگبازان آمریکایی در قرن نوزدهم. تصمیم به وضع قوانین ورزش بولینگ گرفتند و کنگرهی بولینگبازان آمریکایی را. در سال ۱۸۹۵ در نیویورک تأسیس کردند. هم اکنون در همه. جای دنیا همان قوانین مورد استفاده قرار میگیرد.
بولینگ در ایران
تاریخچه حضور ورزش بولینگ در ایران به تأسیس یک سالن مجزا در سال ۱۱۳۵ در سعادتآباد. تهران با ۱۲ خط طبق استاندارد جهانی و به صورت غیراتوماتیک باز. میگردد. فدراسیون این ورزش هم از سال ۱۳۸۰ راهاندازی شد و کار را برای. بولینگبازان حرفهای بسیار سادهتر کرد. امروزه اکثر شهرهای کوچک و بزرگ ایران دارای. باشگاه بولینگ و امکانات مناسبی برای علاقهمندان به این ورزش مفرح هستند.
سال ۱۹۹۰ میلادی حضور ایران در مسابقات بینالمللی در سطح جهانی. و آسیایی پررنگتر شد و ایران توانست سالانه یا هر دو سال یکبار جایگاه خود را به. عنوان عضو کنفدراسیون آسیایی و جهانی بولینگ محکمتر کند.. در مسبقات جهانی که در سال ۲۰۱۱ در یوهانزبورگ آفریقایجنوبی برگزار شد، دو شرکت کننده. به صورت آزاد از ایران شرکت کرده بودند.
حال که تا حدودی با ورزش و بازی بولینگ آشنا شدید، به توضیح برخی. از اصطلاحات میپردازیم که ممکن است در سالن بولینگ بارها آنها را بشنوید.
لین یا لاین
همان مسیر پرتاب توپ است. سطح صافی که توپ بازی بولینگ روی آن حرکت میکند و پینها در انتهای آن قرار دارند. لاین در حدود ۱۸ متر طول و ۱ متر عرض دارد. این سطح برای گردش آزادانهی توپ، روغنکاری شده و لیز است.
گاتر
دو طرف لاین از چوب ساخته شده که به آن گاتر یا جوب میگویند و اگر توپ پرتابی شما به این قسمت برخورد کند و از کنار پینها عبور کند، امتیازی کسب نخواهید کرد.
اپروچ
همان محوطهی ایستادن است که ابعاد آن حدوداً ۴٫۵ متر بوده و در آن، شما توپ خود را انتخاب و آن را پرتاپ میکنید. محوطهی اپروچ برخلاف قسمت لاین، روغن کاری نشده و لیز نیست و با یک خط سیاه از لاین جدا میشود.
تیبل
یک ست کامل ورزش بولینگ که شامل دستگاهی که پینها را می چیند، توپها را بر میگرداند و دستگاه دست خشک کن میشود.
فُر لاین
همان خط لبهی لاین است.
کلودیوم
مایعی لاک مانند است که برای جلوگیری از آسیب دست و انگشتان و تغییر شکل آنها مورد استفاده قرار میگیرد.
پاکِت
اولین ضربهی پرتابی شما اگر بین پین جلویی و دوم سمت راست بخورد اصطلاحاً به آن پاکت میگویند. پاکت بهترین ضربه محسوب شده و با یک حرکت همهی توپها مثل دومینو جمع میشود.
هد پین
همان پین جلویی در بازی بولینگ است.
بروکلی
اگر ضربهی پرتابی شما به سمت چپ هد پین برخورد کند، اصطلاحاً به آن بروکلی میگویند. در این حالت احتمال ریزش همهی توپها پایین میآید و ممکن است که دو تا از ده تا پین بماند که به آن هم اصطلاحاً میگویند گشاد داده یا سپیلت داده.
استرایک
به حرکتی که در آن بازیکن همهی پینها را در اولین پرتابش میاندازد.
اسپیر
به حالتی که در آن همهی پینها در اقدام دوم انداخته میشوند.
اوپن فریم یا فریم باز
اگر بعد از هر دو پرتاب، پینی باقی مانده باشد، به آن، اوپن فریم یا فریم باز میگویند.
ضربهی میس
اگر بازیکن نتواند در ضربه خود، هیچیک از پینها را بیندازد، به ضربه او میس میگویند.